Warning: Undefined array key "a" in /data/web/virtuals/301175/virtual/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
Šípková omáčka, šípková marmeláda, šípkový džem… o tom, že malé červené plody planě rostoucích růží nabízejí bohaté kulinářské využití, není nejmenších pochyb. Kromě své specifické chuti však šípky poodhalují i svůj léčivý potenciál – jejich konzumace se tak zejména v podzimním období, kdy čerstvě dozrávají, doslova nabízí.
Co jsou vlastně zač
Nejprve si šípky pojďme trochu představit. Z botanického hlediska jsou poměrně zajímavý úkazem, nejedná se totiž o plod jako takový, ale o souplodí nažek (mimochodem, stejně jako třeba v případě jahod). Droboučké nažky jsou dále srostlé s částmi květu, konkrétně s květním lůžkem a češulemi.
Výsledkem je oranžový nebo červený šípek kulatého či vejčitého tvaru (záleží na konkrétním druhu růže, ze které pochází). Nažky ukryté uvnitř dužiny jsou porostlé drobným chmýřím, které může při konzumaci některý lidem způsobovat nepříjemné podráždění sliznic. Při zpracování šípků (ať už pro přípravu odvaru nebo třeba džemu) se proto doporučuje důkladné cezení přes jemné sítko.
K čemu se budou hodit
Šípky jsou využívány odnepaměti. Již naši předkové si před dávnými staletími byli dobře vědomi jejich hodnoty: jsou totiž bohatým zdrojem cenných vitaminu A, C a K, které přijdou vhod zvláště v období všeobecného oslabení imunity. Výluh z šípků, případně růžových květů, napomůže v léčbě nachlazení, sníží horečku a uplatní se i při onemocnění ledvin. Již méně známý je fakt, že šípky jsou kromě toho i nepřekonatelným přírodním prostředkem při léčbě zánětů dásní nebo paradontózy.
Z šípků se vedle již zmíněných produktů dodnes připravují třeba vynikající sirupy nebo dokonce víno. Nebojte se tedy letos na podzim vyrazit a nasbírat si bohatou zásobu vlastních šípků, určitě přijdou k ruce. Nejvhodnější chvíle ke sběru nastane, jakmile se objeví první přízemní mrazíky, tehdy jsou totiž plody nejsladší.