Warning: Undefined array key "a" in /data/web/virtuals/301175/virtual/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
V jedné lidové písni se zpívá: „Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít.“ Ten text zcela jistě nevznikl náhodou – léčivé účinky bedrníku byly našim předkům skutečně dobře známé a současná věda je může pouze potvrdit. Podívejme se tedy blíže na to, co je vlastně bedrník zač a v čem nám může pomoci.
Jak vypadá bedrník
Bedrník obecný je vytrvalý bylina náležející do čeledi miříkovitých, což samo o sobě může leccos napovědět. Pokud se trochu vyznáte v rostlinkách, pak víte, že do této čeledi botanikové řadí rostliny s typickými okoličnatými květenstvími, které zpravidla bývají velmi aromatické. Z toho důvodu nacházejí významné uplatnění v kuchyni – jedná se třeba o bylinky jako kopr, fenykl nebo anýz, ale také zástupce kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel).
Konkrétně bedrník nezapře svou příbuznost s nimi díky charakteristickému „kozímu“ zápachu a bílých květů uspořádaných do malých a poté velkých okolíků. Dorůstá až šedesáticentimetrové výšky. Poměrně spolehlivých ukazatelem jsou také tří až sedmijařmé listy vejčitého tvaru se zubatými okraji.
Proč ho nepřehlédnout
Protože se jedná o poměrně hojně rozšířenou bylinu, na kterou běžně narazíte podél cest či na loukách, zřejmě nepřekvapí, že se stal běžnou součástí některých národních kuchyní. Například ve Středomoří platí za relativně běžnou přísadu do kořenících směsí. Kromě toho však nesmíme zapomenout na jeho léčivé využití. Za tímto účelem se suší kořen, který následně slouží jako základ pro přípravu odvaru, případně pro výrobu alkoholové tinktury. Bedrník se používá při onemocnění dýchacích cest, neboť usnadňuje vykašlávání. Dále stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, čímž podporuje trávení a slouží jako vhodný prostředek k detoxikaci organismu.