Warning: Undefined array key "a" in /data/web/virtuals/301175/virtual/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
Každá správná hospodyňka ví, že bylinky a koření jsou základ každého vaření. Málokdo už však ví, že velmi záleží na jeho kvalitě a skladování. Jak tedy skladovat bylinky a koření, aby bylo zachování aroma a chuť?
Obecná doporučení
Skladování bylinek má základní pravidla, která je třeba dodržovat. Co si musíte hlavně uvědomit je fakt, že bylinky ani koření nesnesou vlhko. To se snadněji říká, než udělá, protože kuchyně je vlhké místo samo o sobě.
Navíc právě koření a bylinky chceme mít po ruce, když vaříme. Proto je dáváme na linku, k digestoři či do skříňky nad digestoř.
Kromě vlhkosti, která je v těchto místech největší, však nesplňují tato místa druhé základní pravidlo pro skladování – teplotu. Koření by totiž mělo být dále od zdrojů tepla.
Základní pravidla pro skladování tedy jsou:
· ideální teplota pro koření je okolo 20 °C,
· uložení na místě bez přímého slunečního záření,
· dále od zdrojů tepla a vlhkosti,
· správně uzavřené, aby se do nádoby (sáčku) nedostal vzduch.
Správným skladováním nejen prodloužíme životnost koření a bylinek až na 2 roky, ale navíc zajistíme i stálou chuť a aroma.
Vhodné nádoby
Koření se v dnešní době prodává v sáčcích, které jdou znovu uzavřít. Je to samozřejmě lepší varianta než obyčejné sáčky, ale rozhodně to není dostatečné. Ne vždy totiž sáček zvládneme dovřít úplně.
Nejvhodnějším způsobem skladování jsou skleněné nádoby, které jdou uzavřít. A pokud chcete pro své bylinky udělat maximum, tak volte tmavší sklo. Uchráníte tak obsah před slunečními paprsky a zabráníte tak vyblednutí koření.
Na závěr je dobré uvézt, že ani sebelepší skladování nezabrání poškození koření, pokud jej špatně používáte. Koření je nutné nabírat čistou lžičkou, a ne sypat přímo do hrnce. Z něj jde totiž pára, tedy vlhkost, a koření tím ničíte.
Také je vhodné kupovat takové balení, které brzy spotřebujete. Větší balení je sice výhodnější, ale čím déle je koření otevřené, tím větší pravděpodobnost, že se zkazí.
Autor: Soňa J.