Warning: Undefined array key "a" in /data/web/virtuals/301175/virtual/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
Dáte si šálek kávy? Tato otázka zní nejednomu návštěvníkovi restaurace nebo kavárny, když po náročném dni na pár minut sejdou přátelé nebo dámský klub. Kávu dnes znají všichni a bez ní si lidé ani začátek dne neumějí představit. Je to polynéský nápoj, který jak známo pochází z jihu Etiopie. Jak ale lidé přišli na tento nápoj a kde má své začátky?
Něco málo z historie
Káva byla objevena dokonce již kolem roku 850 n.l. Podle nejslavnější legendy, která vypráví o původu kávy, si jistý pastýř z Etiopie všiml, že jeho kozy, které ve dne žerou listy a jasně červené bobule nenápadné a neznámé rostliny, jsou v noci příliš energické a nemohou spát. Pastýř se svěřil opatovi místního kláštera, kde žil a pracoval. Chytrý opat se zabýval touto rostlinou po nějakou dobu a sám na sobě otestoval její účinek. Zjistil, že opravdu mají bobule zvláštní účinek a našel tak jejich uplatnění v životě. Tak se započala historie kávy, nápoje, který je v současné době všem známý a velmi oblíbený po celém světě.
Není káva jako káva
Chuť kávy je nyní známá po celém světě, ale fakta o přírodním nápoji pro mnohé zůstávají tajemstvím. Někdo miluje kávu silnou, jiný s mlékem nebo dokonce bez kofeinu. Všechny ale dodávají dokonalou chuť, energii a neopakovatelný zážitek s každého doušku. Šálek ranní kávy doslova rozproudí krev v těle a nabudí člověka na dlouhý den.
Informace o počtu druhů kávovníků rostoucích na naší planetě jsou ale hodně rozporuplné. Je to vlastně způsobeno velkou rozmanitostí kultivovaných poddruhů kávy a tak by se dalo říci, že v přírodě existuje zhruba devadesát rostlin, které lze klasifikovat jako kávu. Ovšem pouze dvě z nich se dají použít pro kvalitní nápoj a k přípravě skvělé kávy. Je to arabica a robusta.
Druhy kávy
Podle posledních statistik a průzkumů lze říci, že až 70% lidí dává přednost arabice a jen 30% volí robustu. Je to také způsobeno i cenou, protože robusta je levnější. Ovšem výrobci kávy se snaží o co nejlepší výsledek a tak míchají obě odrůdy, aby získali bohatší chuť, skvělé aroma, a aby taková káva byla zajímavější pro zákazníka. Každá káva musí být dobře pražená, při němž se uvolňuje olej, který je uvnitř kávových zrn. Čím více je oleje v zrnech, tím lepší a bohatší chuť kávy vznikne.
Existuje tedy mnoho odrůd, z nichž některé jsou cennější, zatímco jiné jsou vhodné pro konkrétní nápoje. Takže si někdo rád dá šálek silného espressa, skvělé latté nebo jen kvalitní tureckou kávu. Současně se ale trhu objevili i instantní kávy, které se většinou vyrábějí z robusty. Ovšem tady je aroma a chuť poněkud slabší, než v případě čerstvě umleté kávy.
Jaká je tedy nejlepší?
Tady si člověk klade otázku, která je pro milovníky kávy velmi důležitá. Jaká káva je vlastně nejlepší? Na kterých plantážích rostou kávovníky, za které by mnozí daly i kopec zlata? Tady hodně záleží na osobních preferencích. Jsou lidé, kteří mají rádi spíše kyselejší chuť kávy, nebo to může být káva, která se vyznačuje příjemnou, hlubokou, bohatou a štiplavou chuť se střední kyselostí. Právě taková je například etiopská káva, odrůda Sidamo, která patří k nejlepším kávovým zrnům na světě. Její zrnka jsou malá a šedivá, ale po prvním doušku každý pochopí, proč je nejlepší. Své jméno si získala podle původních obyvatel a její chuť může být jemně kořeněná s čokoládovými tóny.
Skvělá je také Brasilia Santos, která patří mezi nejznámější brazilské kávy a doporučuje se pro espresso. Pro někoho může být jemně nasládlá až karamelová, jiný bude cítit spíš jemné ovocné tóny a čokoládu, ovšem tato káva se vyznačuje mírnou hořkostí. Je třeba také zmínit kávu s názvem Vietnam 100% Arabica. Velmi kvalitní káva s čokoládovým nádechem je pěstována ve Vietnamu a stejně jako Brazílie, je i Vietnam největším dovozcem kávy.
Co se týká robusty, tak zde je doporučována indická káva Kapi Royal. Má vyšší obsah kofeinu a její kvalita je opravdu královská.
Káva – nápoj hodný králů
Ano, káva je velmi intenzivním a energickým nápojem, který si dopřávali spíše králové a vládci, ale postupně se dostávala i do chudinských čtvrtí. Její popularita stoupá rok od roku výš a to je dáno tím, že se káva stala skvělým společníkem nejen při domácích odpočinkových chvílích, ale stala se doslova součástí našeho života. Člověk, který nikdy neochutnal šálek kávy neví, o co přichází. Její intenzivní vůně se rozprostírá po celé místnosti, kde je právě připravována a dokáže tak určitě vykouzlit lepší náladu, milý úsměv a chuť na malý šálek. Káva je doporučována i z lékařského hlediska zejména pro jedince, kteří mají problémy s nízkým tlakem, naopak jedinci s vysokým tlakem by se měli častému pití kávy vyvarovat.