Warning: Undefined array key "a" in /data/web/virtuals/301175/virtual/www/wp-content/plugins/podclankova-inzerce/gateway.php on line 2
Vánoce jsou tady a s nimi tradice, ke kterým kromě cukroví patří například i vlašské ořechy. Ale jejich louskání může člověka pěkně potrápit. Dnes vám představíme několik typů a triků, jak si s louskáním poradit.
Některé z tipů budou opravdu jen pro šikovné, kteří se toho nebojí. Hlavní roli bude hrát totiž nůž. Ale začneme typickým louskáčkem.
Výběr správného louskáčku je základ
Není louskáček jako louskáček. Najít ten správný, který vám bude vyhovovat a k jeho používání nebudete potřebovat svaly jako Schwarzenegger, vám zabere nějaký čas.
I přes výběr vhodného louskáčků hrozí poranění ve formě skřípnuté kůže, takže při používání louskáčku dávejte pozor.
Pokud se toho bojíte, zvolte šroubovací louskáček. Je to velmi starý a osvědčený typ louskáčku, kde nepoužíváte sílu, ale šroubovací pohyb. Navíc můžete zvolit tlak, a tedy nedochází k poničení jádra.
Chcete otevřít je jeden ořech a nemáte sílu ani louskáček? Dejte ořech do pantu mezi zárubeň a dveře a zatlačte. Tato metoda rozdrtí jádro a udělá pěkný bordel, takže ji moc nedoporučujeme.
Jen pro šikovné!
Jak jsme již psali, existuje i možnost s nožem. Do „švu“ ořechu vložíte nůž a silou ořech rozevřete. Tato metoda je opravdu určená jen pro ty z vás, kdo mají pevnou ruku. Lehce se totiž může stát, že nůž sklouzne a vy se ošklivě pořežete.
Nemáte louskáček a na nůž se necítíte? Použijte holé ruce! Jen pozor, tato metoda hodně bolí a vyžaduje opravdu velkou sílu. Prostě vložte ořech do jedné ruky a druhou dejte přes ni a zvýšíte tak tlak.
A ještě jeden tip na závěr. Pokud chcete ořechy použít na cukroví, můžete využít fyziku. Ořechy vložte do sáčku a dejte na pár hodin do mrazáku. Voda v ořechu zmrzne a ten se začne rozpínat. Dojde tak k prasknutí skořápky a jádro zůstane vcelku.
Autor: Soňa J.